Bildtse Kiwibes

De kiwibes is het kleine neefje/ nichtje (je hebt mannelijke en vrouwelijke planten nodig) van de kiwi. De kiwi komt echter meestal uit Australië. Ook de kiwibes is normaal gesproken niet echt lokaal te noemen, totdat wij (Petra en Ludo) ons gingen ontfermen over dit bijzondere en heerlijke besje, met een mooi verhaal:

Na 10 jaar pionieren en geduldig afwachten hadden wij in 2020 eindelijk onze eerste oogst. Ook voor ons was het 10 jaar geleden een onbekende vrucht. Via familiebanden in Belgie kwamen we op het idee om onze tuin met deze plant te gaan beplanten.

Het zijn 110 struiken geworden met 7 verschillende soorten kiwibessen. De ontwikkelingen werden kritisch en belangstellend gevolgd, want niemand verwachtte hier veel van. Een kiwibes op Het Bildt? Hoe ga je dat tot goed resultaat laten komen? Die harde wind, vlak bij zee, en ook nog eens onbespoten dat is toch gedoemd te mislukken. Wij bleven erin geloven. Met veel zorg wordt er het jaar rond voor de struiken gezorgd. In de winter snoeien, in het voorjaar opbinden/bemesten, bewateren met druppelslangen in zomer, maaiwerk tussen de lanen met stuiken.

Kortom, voordat de kiwibes in het bakje ligt is er heel wat werk verzet en is er heel veel zorg naar het mooie en lekkere vruchtje toegegaan. Met gepaste trots bieden wij dan ook ons streekproduct aan, de kiwibes! 

Op dit moment is het ras Ken’s Red rijp. Dit is een mooie grote bes die rood kleurt wanneer hij rijp is. Volzoet en supergezond vol vitamines en antioxidanten.

Ook de Jumbo is nu rijp. Dit is een langwerpige bes die prachtig groen blijft. Wanneer de vrucht een beetje zacht wordt, zijn ze goed om te eten.

Naast deze twee rassen hebben we dit jaar nog de Weiki en de Ananasnaja.