Koningsdag Truffels

Lekkere zacht zoete truffels natuurlijk in de kleur oranje.

Oranje Koningsdag truffels
Met Koningsdag is het feest en dat betekent iets lekkers bij de thee! En natuurlijk is dat lekkers in de kleur oranje. Een echt Hollands ingrediënt met de prachtige kleur oranje is de wortel. Een wortelcake was een optie, maar echt mooi oranje is die niet. Zo kwam ik uit bij truffels, gemaakt van wortel. Het oorspronkelijke recept komt uit India waar het een bekende zoete snack is met de naam gajar hawla of Gajarhela. Gajar betekent wortel, daarom deze naam.

Samen Koningsdag truffels maken
Deze oranje Koningsdag truffels zijn gemaakt van wortel en kokos en erg leuk om samen met de kinderen te maken. Ze kunnen helpen met het schillen en raspen van de wortel en natuurlijk balletjes draaien en proeven. Want als je dingen kookt of bakt, is proeven erg belangrijk, en dat zullen de kinderen bevestigen.

Een lichte toets van specerijen
Extra lekker worden de truffels door de specerijen kardamom en venkelpoeder die beide zeer zacht van smaak zijn, je zou eventueel ook voor 5 spices kunnen kiezen. De specerijen geven de Koningsdag truffels een heerlijke warme en licht kruidige smaak.

Dulche du leche voor de zoete smaak
Als zoetstof voor de koningstruffels gebruik je gecondenseerde melk. Die gaat bij de wortels als het vocht verdampt is. Door de gecondenseerde melk samen met het kokos en de wortels te verwarmen wordt het een zoete zachte massa met een lichte smaak van karamel. Let op dit mengsel is zeer heet, laat het afkoelen tot lauw/warm voor je er balletjes van gaat draaien.

Koningsdag truffels

 Porties: +/- 30 stuks
 Bereidingstijd: 60 minuten
eau: Makkelijk

INGREDIËNTEN VOOR DIT RECEPT

  •  300 gram geraspte wortel
  •  150 ml water
  •  1 theelepel venkelpoeder
  •  1 theelepel kardemompoeder
  •  1/2 theelepel zout
  •  25 gram boter
  •  200 gram gecondenseerde melk
  •  100 gram gemalen kokos
  •  50 gram gehakte pistachenootjes

BEREIDINGSWIJZE VAN DIT RECEPT

Zo maak je de Koningsdag truffels:

Verwarm een koekenpan en laat de boter hierin smelten. Voeg de geraspte wortel toe samen met de specerijen en het zout en bak dit op een laag vuurtje ongeveer 5 minuten. Voeg het water en het kokos toe, roer door en laat dit onder af en toe roeren verdampen tot de wortel bijna gaar is. Voeg wanneer nodig nog iets extra water toe. Doe er de gecondenseerde melk bij en blijf nu goed roeren want de melk bevat suiker en het mengsel zal nu sneller aanbranden. Als het mengsel stevig en gaar is mag de vulling op een groot bord om af te koelen.

Zet een bakje klaar met hierin de gehakte pistachenootjes. Rol balletjes ter grootte van een walnoot, dit doe je het beste met licht vochtige handen. Rol de balletjes door de gehakte pistachenootjes en leg ze op een schaal of in een vershouddoos. Laat de balletjes minimaal een uur in de koelkast opstijven. Serveer de Koningsdag truffels bij een kop koffie of thee.

Tafel lekker !!

Bron: www.lekkertafelen.nl