Oliebollen
Ingredienten
- 50 g boter
- 500 ml melk (Blauwe stip)
- 1 zakje gedroogde gist
- 1 ei (Bakker Wijnsma)
- 500 g bloem (Vrouwbuurtstermolen)
- 1 mespuntje zout
Eventueel toevoegen:
125 g rozijnen
75 g krenten
1 appel (Fam. Bierma en Meer)
Hoe maak je het
- Smelt de boter.
- Verwarm de melk tot handwarm en los de gist, ei en boter erin op.
- Roer de bloem en het zout door het beslag en meng goed door.
- Wel de rozijnen en krenten circa 30 minuten in warm water.
- Schil de appel en snijd in blokjes.
- Meng evt. de rozijnen, krenten en/of de appel door de helft van het beslag. Laat het beslag circa 30 minuten rijzen onder een vochtige doek of plastic op een warme plek.
- Verwarm de olie voor tot 180 °C.
- Doe voordat je het beslag eruit schept eerst de lepel in de olie. Zo komt er een laagje vet omheen en gaat het scheppen van het beslag makkelijker.
- Laat de oliebollen 5 tot 6 minuten frituren en vervolgens op een papiertje uitlekken.