Oliebollen

Ingredienten

  • 50 g boter
  • 500 ml melk (Blauwe stip)
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 1  ei (Bakker Wijnsma)
  • 500 g bloem (Vrouwbuurtstermolen)
  • 1 mespuntje zout

Eventueel toevoegen:
125 g rozijnen
75 g krenten
1  appel (Fam. Bierma en Meer)

Hoe maak je het

  1. Smelt de boter.
  2. Verwarm de melk tot handwarm en los de gist, ei en boter erin op.
  3. Roer de bloem en het zout door het beslag en meng goed door.
  4. Wel de rozijnen en krenten circa 30 minuten in warm water.
  5. Schil de appel en snijd in blokjes.
  6. Meng evt. de rozijnen, krenten en/of de appel door de helft van het beslag. Laat het beslag circa 30 minuten rijzen onder een vochtige doek of plastic op een warme plek.
  7. Verwarm de olie voor tot 180 °C.
  8. Doe voordat je het beslag eruit schept eerst de lepel in de olie. Zo komt er een laagje vet omheen en gaat het scheppen van het beslag makkelijker.
  9. Laat de oliebollen 5 tot 6 minuten frituren en vervolgens op een papiertje uitlekken.