Rendang

Een lekker en pittig recept van Tineke van Roozendaal

Het vlees
Ruim 1 kg runderstoofvlees (sukadelappen ofzo)
2 el Sambal Oelek
Snijd het vlees in blokjes. Liefst niet te klein, maar dat moet je zelf weten. En wrijf het in met de sambal Oelek. Zet weg/klaar.

De boemboe
2 tl Gemalen komijn/djinten
2 tl Gemalen koriander/ketoembar
4 Kemiri nootjes geroosterd
2 Stengels citroengras/sereh waarvan 1 in stukjes en 1 later toevoegen met de Salam en djeroek poeroet

3 cm verse laos/galangal of 1 tl laospoeder
½ tl kurkuma/koenjit
1 flink stuk gember/djahé
6 knoflook
2 uien
½ tl trassi
6 Lomboks (spaanse pepers)
6 el water
Ik vind het het makkelijkste, maar ook het fijnste om boemboes in de blender te maken, dat geeft een lekkere, dikke saus, maar als je wilt stampen in een vijzel kan dat ook. Snijd alles alvast in kleine stukjes.
Tip voor het blenderen: gewoon flink schudden aan die blender.
(als dat echt niet lukt: water erbij, dat blendert makkelijker en het aanfruiten in de volgende stap overslaan)

Bereiding
Fruit de boemboe in een pan met dikke bodem in wat olie aan. Gewoon om de rauwigheid van de ui wat weg te krijgen, tot er een lekkere, gebakken geur vanaf komt. Doe dan het vlees erbij en vervolgens nog:
1 tl gula djawa
½ blok santen
300 ml melk ( ik doe 600 ml water, geen melk)
300 ml water
zout
2 salaam blaadjes
4 djeroek poeroet
Breng alles voorzichtig aan de kook en laat het op een zacht vuurtje in een paar uur gaar sudderen. Pas op dat de rendang niet in de schift schiet. De bedoeling is dat de saus enorm indikt, daarvoor leg je de deksel schuin op de pan en roer je alles (vooral op het laatst) regelmatig door. Maar eerlijk gezegd is een wat smeuïgere rendang ook best lekker.
Serveren met rijst, nasi kuning of hutspot!