Wijnproeverij
Achteraf hadden we het ook een Bourgondische avond kunnen noemen. Wie nog dacht dat
mensen die graag biologische producten eten suffe geitenwollensokkenfiguren zijn, had
donderdagavond 30 november in de Aerden Plaets raar op z’n neus gekeken.
De leden van Buurtmarkt Syl & Salighyd staan voor eten dat bij voorkeur biologisch
geteeld wordt, maar vooral ook dicht bij huis wordt afgenomen. Dat levert een keur aan
plaatselijke leveranciers op, van bakker tot slager, groente- en fruittelers, een imker, een
geitenzuivelbedrijf en – voor wat niet plaatselijk te verkrijgen is – een biologische
groothandel. Elke donderdag worden de producten afgeleverd bij Hoeve Noordveld, de
thuisbasis van Syl&Salighyd, en maken de deelnemers volgens rooster de bestellingen klaar.
Een tijdsinvestering van hooguit vier uur per kwartaal. Tussen vijf en zes haalt iedereen zijn
bestelling op.
Met de feestdagen voor de deur waren we nieuwsgierig naar wijnen. Het is natuurlijk
leuk om een wijn van biologische teelt te drinken, maar hij moet wel lekker zijn. Smaken
verschillen nu eenmaal en de enige manier om erachter te komen welke wijn lekker is, is zelf
proeven.
Arjen Hoogland bedacht dat het alleen proeven van wijn te karig was. Hij wilde er
graag een culinaire avond van maken met een paar voorgerechten, wildstoof, rodekool en
aardappelgratin en een dessert. Hij zorgde voor de wildstoof en andere leden van de
Buurtmarkt bereidden de overige gerechten, waarvoor Arjen de ingrediënten aan huis
bracht.. Als locatie kozen we voor de centraal gelegen Aerden Plaets.
Het idee was om zowel leden als niet-leden mee te laten doen, maar een eerste
inventarisatie leverde dertig leden van de Buurtmarkt op. Een mooi aantal voor een try-out.
En die is geslaagd! Het was een waar feestje, waarbij de deelnemers bij een uitgebreid
driegangendiner tien wijnen konden proeven. Ook degenen die geen alcohol drinken werden
goed bediend met maar liefst acht biologische, alcoholvrije wijnen. Mede-organisator Hilde
Hoogewoud had de alcoholvrije wijnen geregeld. “Mensen die geen alcohol drinken moeten
er niet een beetje bijhangen bij een proeverij”, is haar mening.
De culinaire avond was – net als de buurtmarkt – gelijk ook een leuke manier om
dorpsgenoten beter te leren kennen. Er werden boeiende gesprekken gevoerd en mooie
anekdotes uit Ouwe-Syl verteld.
Uit de vele reacties tijdens en na de proeverij kunnen we opmaken dat de avond een
succes was en zeker voor herhaling vatbaar is. Dat doen we graag! Wie meer informatie wil
over de Buurtmarkt Syl&Salighyd of interesse heeft voor de biologische-wijnproeverij kan
een e-mail sturen naar sylensalighyd@gmail.com.